sbkozmetika@gmail.com

Rosacea

Az egyik leggyakoribb bőrprobléma, nemtől, kortól függetlenül a mai világban. Sokszor öröklődik.
Egészen fiatal korban elkezdődhet, ezért nagyon fontos, hogy már felismerésekor megtegyük az első lépéseket a betegség eluralkodása előtt. Ugyanis az idő ellenünk dolgozik abban az esetben, ha nem tesszük meg a megfelelő és gyors óvintézkedéseket.

Mik a tünetei?

Hirtelen kipiruló arcbőr, piros foltok, értágulatok az orron, az orcákon, az állon. A faggyúmirigyek környékének gyulladása: piros, gyulladt csomók az arcon, előre haladt állapotban burjánzó faggyúmirigyek jelentkezése.

Nagyon gyakori jelenség; az orron, az orcákon, az állon és a szemek körül a bőr kivörösödik, égő érzés kíséretében gyulladt lesz. Később értágulatok, gyulladt, gennyet tartalmazó csomók keletkeznek a faggyúmirigyek környékén, az arcon, nyakon.

Az I-es stádiumú rosacea tünetei:
Kezdetben az arc kipirulása rövid ideig, szinte rohamszerűen jelentkezik. Az orron, orcákon, álltájon, esetleg szemhéjak bőrén szimmetrikusan megjelenő 2-4 mm-es piros foltok (rosacea erythematosa) a későbbiekben összefolynak, maradandó értágulatok keletkeznek, amely a II. stádium (rosacea teleangiectatica).

Ezután következik a faggyúmirigyek környékének gyulladása (rosacea papulopustulosa), ez a III. stádium, amikor az arcon piros, gyulladt, tömött csomók keletkeznek.
Később ezek a csomók összefolynak, csoportokban helyezkednek el, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak.
Férfiaknál a faggyúmirigyek és az orr kötőszövetének túltengésével járó, karfiolszerű ún. rhinophyma alakulhat ki, mely kívülről megnöveli és eltorzítja az orrot. Az arc bőre ég, különösen a napsugárzás és a hideg okoz kellemetlen égő érzést. Olykor ráterjedhet a szem kötőhártyájára, szaruhártyára.

A rosacea diagnózisa

A diagnózist a tünetek és panaszok bőrgyógyászati vizsgálata alapján lehet megmondani. El kell különíteni az egyszerű szőrtüsző-gyulladástól (akne, pattanás). Az akne betegség esetében megfigyelhetők az arcbőrön a faggyúmirigyek kivezető nyílásait eltömő szarucsapok (comedok), rosaceában ezek hiányoznak. Az arcbőrön élősködő Demodex folliculorum atkák egyszerű mintavétel után megfestve, mikroszkóppal láthatóak.

Kórlefolyás

Igen változatos. Jellemző, hogy a tünetek kezdetben néhány órán-napon keresztül állnak fenn. Előfordul, hogy a betegség megáll ebben az első stádiumban. A gyulladásos tünetek gyógyulása után heg nem marad.

Az esetek kb. felében szemészeti panaszok is megfigyelhetők. Gyakori a szemhéjak, a kötőhártya gyulladása, melyek fényérzékenységgel járnak. Azonban a szem mélyebb rétegeibe is terjedhet. Előfordul, hogy enyhe bőrpanaszok mellett súlyos szemészeti eltérések állnak fenn, és fordítva.

Orvosi kezelése

Az ún. szteroid tartalmú krémek, bár nagyon hatékonyak, mégsem javasoltak rosaceában, ugyanis a betegséget csak tünetileg kezelik. Használatuk abbahagyásakor a betegség kiújul. Tartós szteroidos kezelés pedig az arc bőrén súlyos kozmetikai problémával járó maradandó mellékhatásokat okozhat – sőt, a rosaceához hasonló tüneteket láthatunk tartós szteroid használat után, néha belsőleg alkalmazott szteroid kezelés után is.

Az arcbőr gyulladását csökkentik a demodex atka ellenes oldatok.

Az arcbőr értágulatai lézeres kezeléssel eltüntethetők, a lézeres kezelésre alkalmasabbak az őszi-téli hónapok.

Súlyos, gennyes tünetek esetén tartósan, akár hetekig, hónapokig adnak kis mennyiségben bizonyos antibiotikumokat (doxycyclin, metronidazol). Hasonlóan alkalmazzák előrehaladott rosaceában a szájon át adott retinsav-származékokat (isotretinoin). Jó hatású a csomók szénsav-havas vagy folyékony nitrogénes fagyasztása.

A különösen férfiak orrán megfigyelhető faggyúmirigyek és kötőszövet-túlburjánzással járó rhinophyma sebészileg kezelhető.

Nagyon fontos a rosaceát kiváltó vagy a tüneteket rontó háttérbetegségek kezelése. Leggyakrabban gyomorpanaszok, bélbetegségek tehetők felelőssé. Ezek gyógyulása után a rosacea teljesen tünetmentessé válhat.

Kozmetikai kezelése

A provokáló tényezőket kerülni kell (pl. alkohol, kávé, dohányzás, napsugárzás, stressz, nem megfelelő kozmetikumok alkalmazása). A bőrre gyakorolt szélsőséges meleg hatásokat ki kell zárni (szaunázás, arc gőzölése, termo maszk használata..). Nyáron, és a kiemeltebb napsütéssel járó időszakokban magas fényvédőfaktoros nappali krém feltétele az arcra.

A bőrünk állandó (heti 2-3 alkalom) peelingezése is kiváltó ok lehet a rosaceánál. Továbbá a nem megfelelő, túl zsíros, vagy kifejezetten szárító hatású készítmények használata.
Így ezekre is nagyobb figyelmet kell fektetnünk. Amennyiben nem vagyunk biztosak a bőrünknek megfelelő készítmények használatában forduljunk bizalommal kozmetikusunkhoz.

Szigorúan tilos alkalmazni az arcon az olyan hatóanyagokat tartalmazó készítményeket, amelyek:

– anyagcsere, vérbőség fokozóak (pl.: coffein, alga származékok, gingko biloba, rosmaring, magas E-vitamin és C-vitamin tartalom…)
– magas illatanyag tartalmúak (a hatóanyaglistán a parfum a lista elején/közepén szerepel!),
– alkohol tartalmúak
– magas sav tartalmúak
– mechanikai részecskéket tartalmaznak, itt főként a szemcsés peelingek (az érdes felületű eszközök /lufa szivacs, arckefe is ide tartoznak)

A bőrre csak érzékeny bőrűeknek kifejlesztett (professzionális) termékeket alkalmazhatunk:

– kíméletes krémes, esetleg habzó lemosókat
– alacsony sav tartalmú peelingeket, pl.: enzimes peeling/biológia peeling
– olajosabb állagú tonikokat, alkohol mentes tonikokat
– nyugtató, gyulladáscsökkentő, hidratáló krémeket

/forrás: www.házipatika.com


Tovább a kezeléshez

Rosacea ellenes kezelés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Call Now Button